Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mezga007- nek aki okosnak hiszi magát

Főoldal » Középiskola » Matematika
470
Határozzuk meg a következő egyenlet összes olyan megoldását a valós számok halmazán, amelyek a [-3;11] intervallumba esnek. `sqrt(1-ctg^2(2pix))*cos(pix)+sin(pix)=sqrt2`
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-8
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
 1-cot2(2πx) cos(πx) + sin(πx) =  2 
 tan2(2πx) cos(πx) + sin(πx) =  2 
|tan(2πx)|cos(πx) + sin(πx) =  2 

2 eset van, a tan(2πx)≥0 és tan(2πx) < 0

1. eset:
tan(2πx)cos(πx) + sin(πx) =  2 

2. eset:
-tan(2πx)cos(πx) + sin(πx) =  2 

Ezután használod a Newton-Raphson módszert, ami egy numerikus módszer nemlineáris egyenletek megoldására.
A lényege, hogy az egyenletet átalakítjuk egy f(x) = 0 alakúvá, majd a következő iterációs formulát alkalmazzuk:
xn+1 = xn - f (x_n) / f'(x_n)

ahol f'(x) az f(x) deriváltja.
Az iterációt addig folytatjuk, amíg a két egymást követő iteráció közötti különbség el nem éri a kívánt pontosságot.

Ez alapján az első esetben az f(x):
f(x) = tan(2πx)cos(πx) + sin(πx) - 2 

ennek a deriváltja, az f'(x):
f'(x) = 2πsec2(2πx)cos(πx) - tan(2πx)sin(πx) + πcos(πx)

A második esetben az f(x):
f(x) = -tan(2πx)cos(πx) + sin(πx) -  2 

ennek a deriváltja, az f'(x):
f'(x) = -2πsec2(2πx)cos(πx) - tan(2πx)sin(πx) + πcos(πx)

A maradék iterációkat rád bízom, így a Newton-Raphson módszerrel megtalálhatóak az egyenlet gyökei a [-3;11] intervallumban.
1