Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenletre vezető szöveges feladatok.

Főoldal » Középiskola » Matematika
1168
Egy üzem egy év alatt 43%-kal növelte a termelést. Ez a növekedés két forrásból származott. Egyrészt nőtt a munkások száma, másrészt növekedett az egy főre eső termelés. Hány százalékos volt a munkások számának növekedése, ha az egy főre eső termelés háromszor akkora százalékkal nőtt, mint a munkások száma?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen eredetileg a munkások száma `n`, az egy főre eső termelés pedig `p`. A munkások számának százalékos növekedése legyen `x_n`, az egy főre eső termelés százalékos növekedése pedig `x_p`.

43%-kal nőtt az összes termelés: `(1+x_n/100) n * (1+x_p/100) p=np*1.43`

Leoszthatunk `n`-nel és `p`-vel, és el is felejthetjük őket, `x_n` és `x_p` a két keresett változó.
`(1+x_n/100)(1+x_p/100)=1.43`
`(100+x_n)(100+x_p)=14300`
`10000+100x_n+100x_p+x_n x_p=14300`

Az egy főre eső termelés növekedése háromszor akkora, tehát `x_p=3 x_n`. Helyettesítsük ezt be az előbbi egyenletbe:
`10000+100x_n+300 x_n+3x_n^2=14300`
`3x_n^2+400x_n-4300=0`

Ez egy másodfokú egyenlet `x_n`-re. A megoldóképletből azt kapjuk, hogy a megoldások 10 és -143,3. Az utóbbit viszont ki kell zárnunk, mert az a munkások számának 143%-os csökkenését jelentené.

Tehát a munkások száma 10%-kal nőtt, az egy főre eső termelékenység pedig 30%-kal. Ellenőrzés: 1,3*1,1=1,43 valóban stimmel.
0