Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Köré és beírható kör

Főoldal » Középiskola » Matematika
339
Adott egy 11 és egy 8 cm hosszú befogókkal rendelkező derékszögű háromszög. Ki kell számolni a beírt és a köréírt kör középpontjainak távolságát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a=11 \ cm`
`b=8 \ cm`


`c=sqrt(11^2+8^2)=13,6 \ cm`

`T=(a*b)/2=(11*8)/2=44 \ cm^2`

A köréírt kör sugara az átfogó fele tehát: `R_("köréírt")=(13,6)/2=6,8 \ cm`

Beírt kör: `r_("beírt")=(2T)/(a+b+c)=(2*44)/(11+8+13,6)=2,7 \ cm`

Két középpont távolsága: `sqrt(R_("köréírt")*(R_("köréírt")-2*r_("beírt")))=sqrt(6,8*(6,8-2*2,7))=color(red)(3,09 \ cm)`
0