Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Diszkrimináns

Főoldal » Középiskola » Matematika
442
Valaki segítene megoldani a 760as feladatot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Akkor van egy egyenletnek egy valós gyöke ha `D=0` ez pedig csak akkor lehetséges ha vagy `a` vagy `c` 0.

Tehát vagy `(5a-1)` vagy pedig `(7a-2)` helyére 0-t kell behelyettesítenünk.

Ez esetben helyettesítsónk be pl `(5a-1)` helyére 0-t.

`(5a-2)^2-4*0*(7a-2)`

`(5a-2)^2=0`

`color(red)(a=2/5)` tehát 1 valós gyököt kaptunk.
Módosítva: 3 éve
0

Elsőfokú lesz ha a 5a-1=0 . Így
a=1/5
Vagy D=0 alapján b^2-4ac=0
ami itt:

(5a-2)^2-4(5a-1)(-7a-2)=0

25a^2-20a+4+4(35a^2+10a-7a-2)=0
165a^2-8a-4=0
a=2/11 vagy
a=-2/15
0