Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pitagorasz

Főoldal » Általános iskola » Matematika
584
Hogyan kell helyesen megoldani
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
10. Annyi háromszög készíthető, ahányféleképpen ki tudunk választani 3 pálcát. Mivel minden pálcát csak egyszer használhatjuk és azokat az eseteket nem tekinthetjük különbözőnek, amikor ugyanazt a 3 pálcát használjuk a lehetőségek:
7-10-24, 7-10-25, 7-10-26, 7-24-25, 7-24-26, 7-25-26, 10-24-25, 10-24-26, 10-25-26
Vagyis 9-féle háromszöget lehet összeállítani.
Ahhoz megállapítsuk van -e köztük derékszögű a háromszögek oldalait emeljük négyzetre:
49-100-576, 49-100-625, 49-576-625, 49-576-676, 49-625-676, 100-576-625, 10-576-676, 100-625-676.
Ha a háromszögek két kisebb oldalának a négyzetét összeadjuk, csak két esetben lesz egyenlő a harmadik oldal négyzetével: 49-576-625 és 100-576-676 esetében, Vagyis 2 derékszögű háromszög lesz az összeállíthatók között.

11. A 12cm oldalú kocka esetében az egy csúcsban található élek: 12-12-12, míg a téglalap esetében: 8-12-16.
A testátló az egy csúcsban található oldalak négyzetösszegének a gyökével egyenlő (kockánál: a²+a²+a² , téglatestnél: a²+b²+c² )
kocka esetén:  12²+12²+12² = 144+144+144 = 432 
téglatest esetén:  8²+12²+16² = 64+144+256 = 464 
Vagyis a téglatest testátlója nagyobb.
0

A fenti választ kiegészíteném egy kicsit, mert a 10. feladat így nem teljesen korrekt. Egyrészt `((5),(3))=10`, tehát egy lehetőség kimaradt, mégpedig a 24-25-26. Másrészt a 10 lehetőség közül nem mind jó, figyelembe kellene venni a háromszög-egyenlőtlenséget is. (Például próbáld megszerkeszteni a 7-10-24 oldalú háromszöget...)
0