Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Help

Főoldal » Általános iskola » Matematika
710
Egy kapott szám 14-gyel kisebb a másiknál. Az egyiket elosztjuk 10-zel a másikat pedig 9-cel; az igy kapott első hányados 1-gyel nagyobb a másodiknál. Melyek ezek a számok?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a két szám: x és y. X kisebb mint y.
I. x=y-14
II. x/10=y/9+1
Oldjuk meg az egyenletrendszert.
Helyettesítsük be az I. egyenletben kifejezett x-et a II. egyenletbe.
(y-14)/10=y/9+1
Szorozzuk be mindkét oldalt 90-nel.
(y-14)*9=10y+90
9y-126=10y+90
Adjunk hozzá mindkét oldalhoz 126-ot és vonjunk ki 9y-t.
-y=216
Szorozzunk be (-1)-gyel.
y=-216
Az I. egyenletből az x:
-216-14=-230.
Ellenőrzés:
Az 1. feltétel igaz (-216-14=-230)
A 2. feltétel: x/10=-230/10=-23
y/9=-216/9=-24.
A -23 valóban 1-gyel nagyobb a -24-nél.

Tehát a két szám:
-216 és -230.

Módosítva: 3 éve
0