Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Űrdinamika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
421
Mekkora a Hold sebessége a perigeumban és az apogeumban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
Ha feltételezzük, hogy tudjuk a legtávolabbi valamint legközelebbi pontját a Holdnak, akkor csak egyenlővé kell tenni a centripetális erőt és a gravitációs erőt, v-re rendezni, behelyettesíteni a min. és max. távolságokat, és kijön a közel NASA által is számított adat, miszerint:

`v_max=1046,93 m/s`
`v_min=990,96 m/s`

(ahol a sebesség maximum, ott minimum a távolság)
0

`F_(cp)=F_g` (ha egyéb más erőket elhanyagolunk)

`(m*v^2)/r=\gamma*(m*M)/(r^2)`

Ezt rendezd v-re, és a földtávolpontot valamint földközel pontot helyettesítsd be r helyére.
Módosítva: 3 éve
0