Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
423
Aladárnak,Botondnak és Csabának összesen 115 db 5-ös osztályzat van. Aladárnak háromszor annyi, Csabának pedig 30-al több ötöst van, mint Botondnak.
a.) Hány ötös osztályzat van Aladárnak Botondnak és Csabának?
b.) Hány ötös osztályzatot kellene szereznie Botondnak ahol, hogy ugyanannyi ötöst legyen , mint Aladárnak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a,
Jelöljük Botond ötöseinek számát X -szel.
Ebben az esetben Aladár ötöseinek száma 3X, Csaba ötöseinek száma pedig X + 30.
Azt is tudjuk, hogy a három fiú ötöseinek száma 115, tehát a következő egyenletet lehet felírni:
3X + X + X + 30 = 115 / ö.v.
5X + 30 = 115 / - 30
5X = 85 / : 5
X = 17
Behelyettesítés: Botond ötöseinek száma 17, Aladár ötöseinek száma 3 • 17 = 51, Csaba ötöseinek száma 17 + 30 = 47.
b,
Mivel ismerjük Aladár és Botond ötöseinek számát is ezért a két szám különbsége fogja megadni a választ: 51 - 17 = 34
Botondnak 34 db. ötöst kell még szereznie.

0