Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 6. Oszt

Főoldal » Általános iskola » Matematika
413
Kérlek segíts.
A feladatot csatoltam:
1.52 feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) 12=22*3
15=3*5
(12;15)=3 -> Magyarázat: 2 szám prímtényezős felbontása alapján a közös prímtényezőket az előforduló kisebbik kitevőn véve összeszorozzuk
[12;15]=22*3*5 -> Magyarázat: 2 szám prímtényezős felbontása alapján minden prímtényezőt előfordulő legmagasabb kitevőn véve összeszorozzuk

b) 18=2*32
45=32*5
(18;45)=32
[18;45]=2*3²*5

c) 14=2*7
16=24
(14;16)=2
[14;16]=24*7

d) 28=2²*7
35=5*7
(28;35)=7
[28;35]=2²*5*7

e) 75=3*5²
90=2*3²*5
(75;90)=3*5
[75;90]=2*3²*5²

f) 15=3*5
45=3²*5
(15;45)=3*5
[15;45]=3²*5

g) 20=2²*5
80=24*5
(20;80)=2²*5
[20;80]=24*5

h) 35=5*7
70=2*5*7
(35;70)=5*7
[35;70]=2*5*7

i) 100=2²*5²
50=2*5²
(100;50)=2*5²
[100;50]=2²*5²

j) 37 -> prímszám = pontosan 2 osztója van: 1 és önmaga
(37;37)=37
[37;37]=37

k) 29 -> prímszám
31 -> prímszám
(29;31)=1
[29;31]=29*31

l) 40=2³*5
63=3²*7
(40;63)=1
[40;63]=2³*3²*5*7

m) 32=25
55=5*11
(32;55)=1
[32;55]=25*5*11

n) 51=3*17
87=3*29
(51;87)=3
[51;87]=3*17*29

o) 48=24*3
72=2³*3²
(48;72)=2³*3
[48;72]=24*3²
0