Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitsetek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
486
Melyik az a szám amelyiknek az ötszörösét hozzáadjuk az eredeti szám nál kilenccel nagyobb számhoz akkor az eredeti szám kilencszeresét kapjuk végezz ellenőrzést.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a keresett szám x. Ekkor felírhatjuk a következő egyenletet:

5x+(x+9)=9x /zb., öv.

6x+9=9x /-6x

3x=9 /:3

x = 3

Ellenőrzés:

A keresett szám a 3, ennek az ötszöröse 15, ehhez hozzáadunk a háromnál kilenccel nagyobb számot, vagyis 12-t, az összesen 27; az eredeti szám kilencszerese pedig 27.

A keresett szám tehát a 3.
0