Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány %-os a nitrogén és a hidrogén átalakulása?

Főoldal » Középiskola » Kémia
540
Hány %-os a nitrogén és a hidrogén átalakulása a
N₂(g) + 3 H₂(g) ⇔ 2 NH₃ (g) egyensúlyi reakcióban, ha 1 : 3 anyagmennyiség-arányban alkalmazott nitrogén és hidrogén esetén az egyensúlyi gázelegy 80 V/ V% ammóniát tartalmaz?


Hány %-kal változott a reakciótérben a molekulák száma?
Meg tudjuk-e adni az egyensúlyi állandót?


Szeretném kérni, hogy valaki ezt a feladatot vezesse le nekem érthetően. Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, ammónia, Hidrogén, nitorgén
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A szokásos táblázat mindig segít.

Induljunk ki 1 mol nitrogénből és 3 mol hidrogénből. Átalakul: a nitrogénből x mol, a hidrogénből háromszorannyi a reakcióegyenlet szerint; ammóniáből pedig 2x mol. Az egyensúlyi elegy összetétele a táblázatban. Az egyensúlyi elegyben az összmólok számát is feltüntettem, összeadod vízszintesen a mólokat.

Kiindultunk tehát 4 mol anyagból, az egyensúlyban lett 4-2x mol.

Felírhatjuk az egyenletet:

`0.8=(4-2x)/4`

x = 0,4 ; az átalakulás mértéke tehát 40 %-os (mindkét kiindulási anyagra).

Az egyensúlyi állandót ezek alapján nem tudjuk számolni; ha egy folyamatban mólszámváltozás van, akkor szükség van a koncentrációkra is, mert az egyensúlyi állandókban azok szerepelnek.

`K=([NH_3]^2)/([N_2]*[H_2]^3)`

Ha ez a tartály 1 `dm^3`-es lenne, akkor K=`(3.2^2)/(0.6*1.8^3)` lenne.

Ha viszont 10 `dm^3`-es, akkor minden a tizede; igaz, hogy minden a tizedére csökken, de a hatványozások miatt nem egyenesen arányosan változik a számláló és a nevező.
1