Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok segítséget kérek köszönöm szépen.

Főoldal » Középiskola » Matematika
375
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Koszonom szepen
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a nagyobbik szám "a", a kisebbik szám "b", mindkettő eleme R-nek.
Ekkor a mondatok felírva a jelölésekkel:
I. a+b=629
II. a=16b+34
(ennek magyarázata: ha az "a"-t elosztva "b"-vel 16-ot kapunk és 34 marad, akkor az "a" szám több, mint 16-szor nagyobb a "b" számnál - egészen pontosan 34-gyel több a "b" 16-szorosánál.)
a) Lehet-e "b"=34? Nézzük meg behelyettesítéssel!
Ha a "b" 34 lenne, akkor az "a" értéke a II. egyenletből következően: 16*34+34=578. Az I. egyenlet viszont azt állítja, hogy "a" és "b" összege 629. Adjuk össze az "a"-t (578) és "b"-t (34)! Az eredmény: 612.
Így nem lenne igaz az állítás, úgyhogy "b" nem lehet 34.

b) Ez egy 2 ismeretlenes, 2 egyenletből álló egyenletrendszer.
Fejezzük ki az I. egyeletből pl. "a"-t!
a=629-b
Ekkor a II. egyenlet:
629-b=16b+34
629-34=17b
595/17=b
b=35 ---> a=16b+34=16*35+34=594

a=594 és b=35.


Ellenőrzés: 594+35 valóban 629.
0