Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Közgazdaságtan

Főoldal » Középiskola » Matematika
457
1. Mi a valuta és a deviza?

2. Mit értünk valutaárfolyam alatt?

3. Milyen árfolyam jegyzési módokat különböztetünk meg? Írjon rá példát!

4. Milyen árfolyam típusokat ismer?

5. Milyen tényezők befolyásolják az árfolyamot?

6. Hogyan hat a forint leértékelése az exportra illetve az importra?

7. Mit értünk konvertibilis valuta alatt?

8. Mit értünk a valuta eladási illetve vételi árfolyama alatt?

9. csoportosítsa a valutákat, devizákat átvalthatósag szerint!

10. Számítsa ki az úi árfolyamokat, ha a forint 24 000 devizaponttal gyengült a forint 500 devizaponttal erősödött
Az árfolyam: 386,40 - 407,60 HUF/EUR
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Valuta: egy adott ország törvényes fizetőeszköze a nemzetközi forgalomban. Készpénz.
Deviza: ugyanez, csak számlapénz formában. Valutára való követelést jelent.
2. Valutaárfolyam: a valuták egymáshoz viszonyított értéke.
3. Direkt és indirekt. Direkt: külföldi pénzem 1 egységének értéke a hazai pénznemben kifejezve. Pl. 1 USD=410 Ft
Indirekt: hazai pénznem 1 egységének értéke egy külföldi pénznemben kifejezve. Pl. 1 USD=0,0024 Ft
4. Valutaárfolyam, devizaárfolyam, vételi árfolyam, eladási árfolyam, középárfolyam.
5. Devizákba való befektetés (nagy tőkealapok tevékenysége), export-import változása, politika.
6. Ha a forint leértékelődik (gyengül), akkor az árfolyama emelkedik. Ez az exportőröknek kedvező, míg az importőröknek kedvezőtlen.
7. Az a valuta konvertibilis, amely szabadon átváltható más valutákba. A forint konvertibilis.
8. Ez mindig a bankok szempontjából van megnevezve. Az eladási árfolyam azt jelenti, hogy a bank egy adott valuta 1 egységét mekkora értékű hazai valutáért adja el. A vételi árfolyam pedig azt, hogy mennyiért vásárolja föl a bank a különböző külföldi valuták 1 egységét hazai valutában kifejezve.
9. "Kemény" (konvertibilis) és "puha" (nem konvertibilis) valuták.
10. A forint 24 000 devizaponttal gyengült: 1 devizapont 4 tizedesjegynyi (0,0001 Ft) változást jelent. 24 000 devizapont 24 000*0,0001 = 2,4 Ft változást jelent. Gyengült, azaz ennyivel többet kell fizetni 1 euróét. Vagyis a forint új árfolyama: 386,40+2,4=388,8 HUF/EUR

A forint 500 devizaponttal erősödött: 500*0,0001=0,5. Erősödött, azaz ennyivel kell kevesebbet fizetni 1 euróért.
407,60-0,5=407,1 HUF/EUR az új árfolyam.
Módosítva: 3 éve
0