Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
382
1) Egy számtani sorozat első tagja 7, különbsége 3. Határozd meg az első 20 tag összegét.
2) Egy számtani sorozat első tagja 3, negyedik tagja 18. Határozd meg a különbséget és az első 15 tag összegét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sorozatok, SEGÍTSETEK, számtani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_n=a_1+(n-1)*d`
`S_n=((a_1+a_n)*n)/2`

`1)`

`a_1=7`
`d=3`

`a_20=7+(20-1)*3=64`

`S_20=((7+64)*20)/2=710`

`2)`
`a_1=3`
`a_4=18`

`18=3+(4-1)*d`
`5d=15`
`d=3`

`a_15=3+(15-1)*3=45`
0