Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok szeretnék segítséget kérni.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
386
Levezetéssel kellene.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha az első polcon X darab könyv van akkor a másodikon Y darab van. Összesen 98 darab könyvünk van, tehát: X + Y = 98
Tudjuk, hogy ha az egyik polcról elveszünk 7 db könyvet és áttesszük azokat a másikra, akkor a két polcon ugyanannyi könyv lesz, tehát: X - 7 = Y + 7
Ebből a következő egyenletrendszert kapjuk:
X + Y = 98
X - 7 = Y + 7
A fenti egyenletből kifejezhető az X: X = 98 - Y
Ezt behelyettesíthetjük az alsó egyenletbe: 98 - Y - 7 = Y + 7
Oldjuk meg az egyenletet:
98 - Y - 7 = Y + 7 / ö.v.
91 - Y = Y + 7 /+ Y
91 = 2Y + 7 /- 7
84 = 2Y / : 2
42 = Y
Mivel X + Y = 98 és Y = 42 ezért : X = 98 - 42 = 56
Ellenőrzés: Helyettesítsünk vissza a fenti egyenletünkbe: X - 7 = Y + 7 tehát: 56 - 7 = 49 és 42 + 7 = 49

1