Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
439
2,00 g magnéziumot és alumíniumot tartalmazó ötvözetet sósavfeleslegben feloldunk. A reakció során 2,104 dm3 standardállapotú hidrogéngáz fejlődését tapasztaljuk. Számítsuk ki az ötvözet tömeg%-os összetételét!

Előre is köszönöm, ha valaki levezeti nekem!! <3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`Mg` + 2 `HCl` = `MgCl_2` + `H_2`

`Al` + 3 `HCl` = `AlCl_3` + `3/2` `H_2`

Legyen benne x g Mg és 2-x g Al. Ez mólban `x/24.3` mol Mg és `(2-x)/27` mol Al.

A magnéziumból keletkezik `x/24.3` mol hidrogéngáz, az Al-ból `3/2*(2-x)/27` mol.

Ez összesen `2.104/24.5` mol hidrogéngáz.

`x/24.3+3/2*(2-x)/27=2.104/24.5`

Ezt megoldva:

x = 1,75

2 g keverékben van 1,75 g Mg

100 g keverékben van `100/2*1.75` = 87,5 tömeg% Mg és (100-87,5=)12,5 tömeg% Al.
1