Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
610
A mértani sorozat első tagja 8. a2+a3=16 Mennyi a sorozat első 7 tagjának összege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_1=8`
`a_2=a_1·q`
`a_3=a_1·q^2`
`a_2+a_3=a_1(q+q^2)=16`
---
`8·(q+q^2)=16`
`q^2+q-2 = 0`
Ennek a megoldóképlettel lesz két megoldása. Az egyik negatív lesz, de az is jó!
Számold ki mindkettőt.
`S_7=7·(q^7-1)/(q-1)`
Utána mindegyikkel kell folytatni:
a) Helyettesítsd be `q_1`-et
b) Meg `q_2`-t is.
Módosítva: 8 éve
1