Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasáb

Főoldal » Középiskola » Matematika
379
Egy 8 szög alapú hasáb alapjának egymással szemközti szögeinek átlója 15 cm hosszú. A hasáb magassága 65 cm. Számítsa ki a hasáb felszínét, térfogatát és a testátlóját.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ez az átló pontosan a sokszög köré írható kör átmérőjével egyezik meg így a sugár fele egyenlő az átló felével amiből vissza tudjuk számolni a sokszög oldalainak hosszát.

`a=r*2*sin \ (180°)/n=15/2*2*sin \ (180°)/8=color(red)(5,74 \ cm)`

Ebből már kitudunk számolni mindent ami csak kell.

`V_("hasáb")=(n*a^2*cot \ (180°)/n*m)/4=(8*5,74^2*cot \ (180°)/8*65)/4=color(red)(10.340,53 \ cm^3)`

`A_("hasáb")=(2*n*a^2*cot \ (180°)/n)/4+n*a*m=(2*8*5,74^2*cot \ (180°)/8)/4+8*5,74*65=color(red)(3.302,97 \ cm^2)`

`D_("testátló")=sqrt((2*r)^2+m^2)=sqrt((2*7,5)^2+65^2)=color(red)(66,71 \ cm)`
0