Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
790
szeretnék segitséget kérni.
1.1. Egy mértani sorozat első tagja 6, negyedik tagja 48. Adja meg a sorozat harmadik tagját és az első tíz tag
összegét! (5p)
2. Egy számtani sorozat harmadik tagja 19, nyolcadik tagja 54. Mekkora az első 150 tag összege?
3. Egy számtani sorozat első tagja 2, első hét tagjának összege 45,5. Adja meg a sorozat hatodik tagját! (5 pont)
4. Angéla a pihenőkertjük egy részére járólapokat fektetett le. Az első sorba 8 járólap került, minden további
sorba kettővel több, mint az azt megelőzőbe. Összesen 858 járólapot használt fel. Hány sort rakott le Angéla?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
a)
tehát az első tag azaz az a1=6 a negyedik tag a4=48. Viszont az a4-et felírhatjuk így is: a4=a1*q3
ha ebbe behelyettesítünk mivel a1=6 és az a4=48, akkor azt kapjuk hogy
48=6*q3
osztunk 6-tal mindkét oldalt
8=q3
köbgyököt vonunk, vagy melyik az a szám aminek a 3-dik hatványa a 8, ez nem más mint a 2
q=2

Innen már csak be kell helyettesíteni az Sn képletbe
0

0

S10=6*{(29-1)/2-1}=6*(512/1)=6*512=3072
a3=a1*q2
behelyettesítünk
a3=6*22=6*4=24
0