Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
516
Kedves segítő!
Ebben a feladatban tudna valaki segíteni?
Egy mértani sorozat negyedik és második tagjának különbsége 18. Az ötödik és a harmadig tag különbsége 36. Mennyi a sorozat első tagja és hányadosa?
Köszönöm a választ!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`{(a_4,-,a_2,=,18),(a_5,-,a_3,=,36):}=>{(a_1*q^3,-,a_1*q,=,18),(a_1*q^4,-,a_1*q^2,=,36):}=>{(a_1*q,*,(q^2-1),=,18),(a_1*q^2,*,(q^2-1),=,36):}`

`(a_1*q*(q^2-1))/(a_1*q^2*(q^2-1))=18/36`

`1/q=1/2`

`color(red)(q=2)`



`a_1*q^2*(q^2-1)=36`

`a_1*2^2*(2^2-1)=36`

`a_1*12=36`

`color(red)(a_1=3)`
0