Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek érettségi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
2783
Egy 125 férőhelyes szállodában összesen 65 szoba van: egy-, két- és háromágyasak. Hány háromágyas szoba van a szállodában, ha a kétágyas szobák száma háromszorosa az egyágyas
szobák számának?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, szöveges, érettségi
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Van x darab egyágyas, 3x darab kétágyas és 65-4x darab háromágyas.

Az ágyak számára felírunk egy egyenletet:

`1*x+2*(3x)+3*(65-4x)=125`

195-5x=125

5x = 70

x = 14

Van tehát 14 db egyágyas (az 14 ágy), `3*14` = 42 db kétágyas (az `2*42`=84 ágy) és `65-56=ul(9)` db háromágyas (az pedig `3*9` = 27 ágy).
Ez összesen `14+84+27=125` ágy.
1