Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
392
Sziasztok! Következő feladatban szeretnék segítséget kérni.
Egy mértani sorozat harmadik eleme 4,hetedik eleme 64. Második tagja a kérdés?
Köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_3` = 4 = `a_2*q`

`a_7` = 64 = `a_2*q^5`

`a_7/a_3` = `(cancel(a_2)*q^5)/(cancel(a_2)*q)` = `q^4` = `64/4` = 16

`q=root(4)(16)` = `pm2`

Ha q=2, akkor:

`a_3=4` = `a_2*2` `rightarrow` `a_2` = `4/2` = 2

Ha q=-2, akkor:

`a_3=4` = `a_2*(-2)` `rightarrow` `a_2` = `4/(-2)` = -2
0