Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS ! Holnapra kell

Főoldal » Középiskola » Matematika
328
1,2,4 kell megcsinálni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Az első feladatot valamennyire vágom.
Szóval az a lényeg, hogy fejben tartsd, hogy
a2+b2=c2

innen már csak be kell helyettesíteni őket.

Pl.: az első: a, 682+512=

na itt számold ki a hatványokat (68*68 is jó amúgy)

4624+2601=7225

most a kapott c2 -őt kell gyök alá tenni, azaz

 7225  = 85 cm

másik példa: c, 6,52 + b2 = 62

42,25 + b2 = 36

c2 - a2 = b2

36-42,25=-6,25

ezzel viszont az a baj, hogy negatív szám nem lehet gyök alatt, szóval nincs megoldás. Az átfogó sem lehet rövidebb mint bármelyik befogó. (ide ilyen villám jel szerűséget szoktak rakni, és odaírni miért nem jó)
0

Második feladat:

na én itt kettő megoldásra jutottam, de gondolom neked egész számnak kell kijönnie.

Ha a rövidebb befogó 24 és az átfogó 25 akkor:

a2 + b2 = c2

ezért

242 + b2 = 252

576 + b2 = 625

625-576=49

 49  = 7 cm

másik alternatíva (lehet ez nem jó, de szerintem így is lehetett mivel nem nevezte meg az oldalakat)

Ha mindkét befogót tudjuk, azaz a=24 b=25

242 + 252 = c2

576 + 625 = 1205

 1205  = 34,6554 kerekítve 34,7 cm lenne

de szerintem az egész szám miatt az első lesz a jó megoldás

remélem érthető ahogy levezettem
0

találtam ezt a képet a 4-es feladathoz, szerintem ez segít. (meg persze a pitagoraszi számhármas)
0