Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oxigéntartalmú szerves vegyületek

Főoldal » Középiskola » Kémia
372
Elakadtam az első kérdés megoldásánál, tudnátok segíteni?

A feladat Villányi Attila kémia Feladtgyűjtemény kétszintű érettségihez példatárából van, amihez készült kidolgozott megoldókulcs, de az oldal, ahol korábban elérhető volt már nem jeleníti meg. Ha esetleg megvan valakinek, el tudná küldeni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Megoldókulcsom nincs sajnos, de megoldást vagy annak a menetét tudok javasolni.

`C_xH_yO_z` + n `O_2` `rightarrow` x `CO_2` + `y/2` `H_2O`

30:37,5 = `x:y/2`

30:75 = x:y ezt tovább egyszerűsíted, amíg egész számok maradnak.

6:15 = 2:5 Az összegképlet `C_2H_5O_z` (Az oxigén mennyiségét ebből még nem tudjuk) Erre nehezen tudunk szerkezeti képletet felírni, de lehet `C_4H_(10)O_z`. Erre már többet is fel tudunk írni, lehet a butanol (`C4_H_9-OH`), a dietil-éter (`C_2H_5-O-C_2H_5`). Tehát lehet alkohol vagy éter is. Ugyanakkor akár diol is lehet (két hidroxilcsoport) vagy több.

`M_(C_4H_(10)O_z` = `4*12+10+z*16` `g/(mol)`

480 mg vegyület az `480/(16z+58)` mol

n = `(p*V)/(R*T)` = `(95000*0.0002003)/(8.314*(273+80))` = 6,483 mmol

`480/(16z+58)=6.483`

z = 1

A vegyület összegképlete tehát `C_4H_(10)O`.

`C_4H_(10)O` + 6 `O_2` `rightarrow` 4 `CO_2` + 5 `H_2O`

Legyen 100 mol a végső gázelegy. Ebben van 30 mol `CO_2`, 37,5 mol `H_2O` és 32,5 mol `O_2`

30 mol `CO_2` keletkezett `30/4*6` = 45 mol `O_2`-ből, ez volt a 100 %.

32,5 mol `O_2` pedig `32.5/45*100` = `72.dot(2)` % volt az oxigénfelesleg.
0