Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány köbcentiméter, 0,2356 mol/dm3 koncentrációjú, nátrium-hidroxid (NaOH) oldatot kell adnunk 251,2 cm3 térfogatú?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
457
Hány köbcentiméter, 0,2356 mol/dm3 koncentrációjú, nátrium-hidroxid (NaOH) oldatot kell adnunk 251,2 cm3 térfogatú, 0,4629 mol/dm3 koncentrációjú ecetsav (CH3COOH) oldathoz, hogy a keletkező puffer pH-ja 4,33 legyen? Ks=1,753·10-5; Kv=1,00·10-14; (Az eredményt négy értékes jegyre adja meg!)
Elfogadható válasz: 359,0 cm3

Próbálkozásom:
NaOH anyagmennyiség: 0,2356x
ecetsav anyagmennyiség: 0,1163-0,2356x
keletkező só anyagmennyisége: 0,2356x

[H+] = Ks * n(sav) / n(bázis)

10^-4,33 = 1,753*10^-5 * (0,1163 - 0,2356x) / 0,2356x
x = 0,134571

Azért gondolom, hogy a keletkező só anyagmennyisége 0,2356x mert a puffer PH-ja savas és ebből arra következtetek, hogy a savból volt több és a NaOH a limitáló tényező. Ebben van valami hiba?

Előre is köszi a választ!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
A gondolatmenet nagyjából jó, érdemes kétlépésben nézni a folyamatot.

Az egyik a pufferre vonatkozó képlet. A sav koncentrációja csökken, a sóé nő.

Amennyi só keletkezik, annyi sav fogy. A végső oldat 251,2+x `cm^3` lesz, benne a sav mennyisége `0.4629*0.2512` mol eleinte, ez pedig fogy `x/1000*0.2356` mol-lal. A só mennyisége pedig ugyanennyivel nő.

`K_s=[H^+]*c_("sav")/c_("só")`

`1.753*10^(-5)=10^(-4.33)*(0.4629*0.2512-x/1000*0.2356)/(x/1000*0.2356)`

Ha ezt megoldod, éppen 359 `cm^3` jön ki. (kémiai feladatoknál nem bíbelődök matematikai egyenletek levezetésével, ha nem baj, egy egyenletmegoldóba belököm és kisz-rja a megoldást).
1