Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
601
Egy számtani sorozat harmadik tagja 19, nyolcadik tagja 54. Mekkora az első 150 tag összege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_8=a_3+(8-3)*d`

`54=19+(8-3)*d`

`(54-19)/(8-3)=d`

`color(red)(7)=d`


`a_8=a_1+(n-1)*d`

`54=a_1+(8-1)*7`

`54-49=a_1`

`color(red)(5)=a_1`



`S_150=((2*5+(150-1)*7)*150)/2=color(red)(78.975)`
0