Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítsa ki a pH-t abban az oldatban, amelyben a metil-amin (CH3NH2) bemérési koncentrációja 1,458·10-3 mol/dm3 ?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
574
Számítsa ki a pH-t abban az oldatban, amelyben a metil-amin (CH3NH2) bemérési koncentrációja 1,458·10-3 mol/dm3 ?
Kb=4,38·10-4; Kv=1,00·10-14; (Az eredményt két tizedes jegyre adja meg!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`CH_3-NH_2` + `H_2O` `Leftrightarrow` `CH_3-NH_3^+` + `OH^-`

`K_b=([CH_3-NH_3^+]*[OH^-])/([CH_3-NH_2])`

`4.38*10^(-4)=x^2/(1.458*10^(-3)-x)`

x = `[OH^-]` = `6.10*10^(-4)` `("mol")/("dm"^3)`

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(6.10*10^(-4))` = 3,21

pH = 14-pH = 10,79
1