Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenletes szöveges feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
1137
Másodfokú egyenlettel kellene a következő feladatot megoldani:
Egy téglalap két részre osztható úgy, hogy az egyik rész négyzet, a másik pedig az eredetihez hasonló téglalap. Határozzuk meg az eredeti téglalap oldalainak arányát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az oldalai `a` és `b`. Mondjuk `b > a`
Rajzolj egy tglalapot, írd oda az oldalakat.
A négyzet `a×a`, rajzold bele.
A kimaradó téglalap oldalai `a` és `b-a`
Ez hasonló az eredetihez, tehát:
`a/b = (b-a)/a`
`a/b = b/a - 1`
Legyen `x=b/a` az eredeti téglalap oldalainak az aránya. Ezt helyettesítsük be az előző egyenletbe:
`1/x = x - 1`
Szorozz x-szel és oldjad meg a másodfokút. Ha negatív jönne ki egyik gyöknek, az nem lesz jó, erre vigyázz.
Módosítva: 8 éve
1

Ebből - remélem - minden érthető
https://www.geogebra.org/m/MJ4KejFp
1