Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
444
Valaki segítene, hogy kell kiemelni?csak a kiemelés nem megy utána tudom, hogy be kell helyettesíteni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

1. egyenletnél: (a1×q³)²=9, ahonnan (a1×q³)=3 , vagy -3; azaz a negyedik tag plusz 3 vagy mínusz 3 lesz!
2. egyenletnél: a1×(q+q⁵)=-12,75, vagyis (a1×q)×(1+q⁴)=-12,75! :)

De mivel az 1. egyenletből : a1=+(3/q³) (vagy -(3/q³)), (3/q²)×(1+q⁴)=-12,75 lenne, de inkább osszuk el a két egyenletet egymással, okosabbak leszünk:

((a1)²×q⁶)/((a1×q)×(1+q⁴))=-(9/12,75)=(-0,70588), azaz (a1×q⁵)/(1+q⁴)=(3×q²)/(1+q⁴)=-0,70588, a másik egyenlet pedig : (3×q²)/(1+q⁴)=+0,70588 lesz!

Egyik egyenlet levezetése (a másikat már Rád bízom):
3·q² =-0,7059-0,7059· q⁴, áthelyezve 0,7059·q⁴+3·q²+0,7059=0, azaz ebből q⁴+4,25·q²+1= 0, (q²):=A legyen, innen A²+4,25·A+1=0, A=((-4,25)+-(√(14,0625))/(2·1), ebből pedig A=negatív (mindkét érték!), így nincs megoldás! :)

Tehát elvileg nincs megoldása a feladatnak (mivel a q² -0,25, vagy -4 értékű lenne), legalábbis ennek a résznek!

A másik egyenlet: 3×A=0,7509+0,7509×A×A, azaz 0,7509×A×A-3×A+0,7509=0,átírva ez a következő lesz: A×A-4,25×A+1=0 alakú, vagyis A(1,2)=(+4,25)+-(3,75)/2, így A(1)=+0,25 , vagy A(2)=+4, azaz q(1,2)=+-(1/2) vagy a másikból q(3,4)=+-2! Tehát elvileg 4 ilyen mértani sorozat lesz! :)
Módosítva: 3 éve
1