Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
724
Sziasztok. házi dolgózattót adtak hogy válaszoljak ezekkre a kérdésekre.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sossssssssssssssssssssssssssssss
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1. A sósav HCl vizes oldata

2. A HCl ionizálódik: H⁺ és Cl⁻ ionok lesznek belőle. (Azt nem tudom, tanultátok-e, hogy a H⁺ ion kötődik egy vízmolekulához és H₃O⁺ ion lesz belőle. Szerintem igen.)

3. A savas kémhatást a H₃O⁺ ionok többlete okozza. (Több van belőlük, mint OH⁻ ionból). Indikátorral lehet kimutatni, pl. lakmuszpapírral.

4. A HBr ionjaira bomlik a vízben, és a hidrogén-ion kötődik egy vízmolekulához:
`HBr + H₂O = Br^(-) + H_3O^+`
Mivel a molekulákból más lesz, ezért ez kémiai reakció.

5. Hmm, ez ravasz. Először ez lesz:
`H_2SO_4 + H_2O = H_3O^(+) + HSO_4^(-)`
vagyis csak 1 hidrogénion ment el belőle.
Ha erős savról van szó, akkor csak ennyi történik. Ha viszon gyenge kénsavról van szó, akkor a HSO₄ ion tovább ionizálódik:
`HSO_4^(-) + H_2O = H_3O^(+) + SO_4^(2-)`

6. `H_3O^(+)`, aminek a neve oxóniumion.

7. Savak: szódavíz valamint buborékos víz (szénsav), kóla (foszforsav), ecet (az gyenge ecetsav), vízkőoldó (sósav)
(A buborékos vízben szén-dioxid van feloldva, annak egy része alakul át szénsavvá.)
Indikátorok: céklalé, piros gyümölcs-tea

8. Ez is olyan, mint a kénsav, először csak egy hidrogént ad le, aztán a másikat. Vagyis háromféle ion is lesz belőle:
oxóniumion: `H_3O^(+)`
hidrogén-karbonát-ion: `HCO_3^-`
és karbonát-ion: `CO_3^(2-)`
Módosítva: 8 éve
0