Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány gramm kristályos nátrium-acetátot (CH3COONa·3H2O) kell hozzámérni 202,3 cm3 0,1544 mol/dm3 koncentrációjú ecetsav (CH3COOH) oldathoz, hogy a keletkező puffer pH=4,54-ös legyen?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
505
Hány gramm kristályos nátrium-acetátot (CH3COONa·3H2O) kell hozzámérni 202,3 cm3 0,1544 mol/dm3
koncentrációjú ecetsav (CH3COOH) oldathoz, hogy a keletkező puffer
pH=4,54-ös legyen? Ks=1,753·10-5; Kv=1,00·10-14; Mr(CH3COOH)=60,06;
Mr(CH3COONa·3H2O)=136,10; (Az eredményt négy értékes jegyre adja meg!)
Elfogadható válasz: 2,584 g

Próbálkozásom:
[H+] = Ks * C(sav) / C(só)
Ebből ki tudom fejezni a C(só)-t. Így amit kapok az 0,09385 mol/dm3
Mivel 1 mólt vettem a sav-ból 1 mólt veszek a só-ból is (m = n / 1 ??)
tehát m * M = 0,09385 * 136,1 = 12... rossz eredmény.
A koncentrációból, hogyan kapok gramm-ot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

2
(m = n / 1 ??) ez nem valid. Itt valami ilyesmi járt a fejemben: c = n /v és ha v = 1 akkor c = n és abból m = n * M. De most így elnézve nem tűnik jónak.
0

Szia.

csatoltam képként, esetleg kérdésed van, nyugodtan írj!
1