Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítsen

Főoldal » Középiskola » Matematika
596
Valaki tudja ezeket?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
1)
- 1 túrós és 2 mákos 3-szor annyiba kerül, mint 1 almás:
`t+2m = 3a`
- 7 túrós és 1 mákos 8-szor annyi, mint 1 almás:
`7t+m=8a`

Ezt az egyenletrendszert kell megoldani, próbáld meg. Csak 2 egyenlet van a 3 ismeretlenre, tehát nem lesz teljes megoldás, de `t/m` ki tud jönni. Ha ez nagyobb 1-nél, akkor a túrós a drágább.

Ha nem megy kapásból, ötlet: az első 8-szorosából vond ki a második 3-szorosát, azzal kiesik az `a`.

---
Befejezem neked:
Az első 8-szorosa: `8t+16m = 24a`
A második 3-szorosa: `21t+3m=24a`
Az elsőből kivonom a másodikat:
`-13t + 13m = 0`
hozzáadok `13t`-t
`13m = 13t`
osztok 13-mal:
`m = t`
vagyis azonos az áruk.
Módosítva: 8 éve
0

2)
`(1/x+1/y)^4 = (y/(xy)+x/(xy))^4 = (x+y)^4/(xy)^4`
A nevező megvan, a számláló kell még:
`(x+y)^4 = ((x+y)^2)^2 = (...)^2`
fejezd be, menni fog.
0

Van `f` fiú és `l` lány.
Az összes hetede lány:
`(f+l)/7 = l`
`f+l = 7l`
`f=6l`

13 új jött, nőtt a lányok száma, de a lányok aránya csökkent: ez azt jelenti, hogy több fiú jött, mint lány.
Vagyis 7 vagy 8 vagy 9 vagy ... vagy 12 fiú jött. Mondjuk `m` fiú és `13-m` lány jött.

Kezdetben a lányok aránya:
`l/(f+l) = 1/7`
A végén a lányok aránya csökken:
`(l+13-m)/(f+l+13) < 1/7`
Tudjuk, hogy `f=6l`, vagyis `f+l=7l`:
`(l+13-m)/(7l+13) < 1/7`
`7(l+13-m) < 7l+13`
`7l+7·13-7m < 7l+13`

Ebből már szerintem be tudod fejezni.
0

1.feladatot meg meg tudtam csinalni, de nem vagyok meg 10.es :)
-1