Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Miért m3 az eredmény? Számítsa ki annak az ecetsav (CH3COOH) oldatnak a bemérési koncentrációját (mol/m3 egységekben!) ...

Főoldal » Középiskola » Kémia
496
Sziasztok!

Számítsa ki annak az ecetsav (CH3COOH) oldatnak a bemérési koncentrációját (mol/m3 egységekben!), amelynek a pH-ja 3,42 ! Ks=1,753·10-5; Kv=1,00·10-14; (Az eredményt
három értékes jegyre adja meg!)
Válasz: 8,626 mol/m3

Sikerült kiszámolnom ezt a feladatot a Ks= x2 / (c – x) képlettel.

A képlet eredményeként pontosan a megoldás jött ki de nem értem, hogy honnan jön a mértékegység. Valaki ebben tudna segíteni? Más feladatokban ahol a képlettel számolok akkor ez mol/dm3 szokott lenni mert a c-t úgy adják meg.
Előre is köszi a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ha ragaszkodnak az SI-hez, akkor így kell megadni; a kémiában többnyire koncentrációként `("mol")/("dm"^3)`-t használnak. És így nem egy kis szám jött ki.

Jó a megoldásod. Ha interaktív felületen kérik a megoldást, akkor a kérdezőnek illik feltüntetni a mértékegységet is.

Használják pl ozmózisnyomás számolásakor is a `("mol")/("m"^3)`-t is, vagy ahol az állapotegyenlettel kell számolni.
1