Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
357
Alakítsuk szorzattá az alábbi kifejezést: `1+sinalpha+cosalpha`
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`1+cosalpha=2cos^2 \ alpha/2`

`sinalpha=2sin \ alpha/2cos \ alpha/2`

Behelyettesítve:
`2sin \ alpha/2 cos \ alpha/2+2cos^2 \ alpha/2=2cos \ alpha/2(sin \ alpha/2+cos \ alpha/2)=2cos \ alpha/2[cos(90°-alpha/2)+cos \ alpha/2]=>`

`2cos \ alpha/2*2cos45°*cos(45°-alpha/2)=4*sqrt2/2cos \ alpha/2cos(45°-alpha/2)=color(red)(2sqrt2cos \ alpha/2cos(45°-alpha/2))`
0