Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia pH számolás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
326
Összekeverünk 50,0 cm3
1,305-ös pH-jú és 150 cm3
0,025 M-os HCl-oldatot. Mekkora a
keletkező oldat pH-ja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
I. oldat: pH = 1,305 `rightarrow` `[H^+]` = `10^(-pH)` = `10^(-1.305)` = 0,0495 `(mol)/(dm^3)`

50 `cm^3` oldatban van `50*0.0495` =2,48 mmol `H^+`

II. 150 `cm^3` oldatban van `150*0.025` = 3,75 mmol `H^+`

összeöntve:

200 `cm^3` oldatban lesz 2,48+3,75 = 6,23 mmol `H^+`

1000 `cm^3` oldatban van `5*6.23*10^(-3)` = 0,03115 mol `H^+`

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(0.03115)` = 1,51 lesz az összeöntött oldat pH-ja.
1