Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia pH számolás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
406
Ammóniaoldatot titrálunk sósavoldattal. Mennyi az oldat pH-ja a titrálás megkezdése
előtt, illetve az ekvivalenciapontban, ha tudjuk, hogy az ammónia bázisállandója Kb =
1,786·10–5
, és 10,00 cm3
oldat titrálásához 8,79 cm3
0,198 M HCl-oldat fogyott?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
8,79 `cm^3` 0,198 M HCl-oldatban van `8.79*0.198` = 1,74 mmol HCl, erre ugyanennyi ammónia fogyott, ez van 10 `cm^3`-ben.

1000 `cm^3`-ben van, 0,174 mol ammónia, ez lesz a kiindulási koncentráció.

`K_b` = `([NH_4^+]*[OH^-])/([NH_4OH])` = `x^2/(c-x)`

`1.786*10^(-5)=x^2/(0.174-x)`

ezt x-re megoldva

x = `1.75*10^(-3)` ; ez lesz a hidroxidion-koncentráció.

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(1.75*10^(-3))` = 2,76

pH = 14-pOH = 11,24 ; ez a kiindulási ammóniaoldat pH-ja.

Az egyenlértékpontban van nekünk egy ammónium-klorid oldatunk, melynek a koncentrációja 0,174 `(mol)/(dm^3)`.

Nem fűzök hozzá túl sok rizsát, mert erről biztos tanultok. Ez egy hidrolizáló só, mégpedig egy erős sav és egy gyenge bázis sója, tehát savasan hidrolizál.

`NH_4Cl` + `H_2O` `Leftrightarrow` `NH_4OH` + `H^+` + `Cl^-`

`K_s` = `K_v/K_b` = `5.6*10^(-10)` = `x^2/(0.174-x)`

Ezt nem kell másodfokúra se erőltetni, mert az x értéke 3-4 nagyságrenddel kisebb a só koncentrációjánál, így lehet számolni az x = `root()(K_s*c)` képlettel is.

x = `9.87*10^(-6)` = `[H^+]`

pH = `-lg[H^+]` = 5,01 a pH az ekvivalenciapontban.
0