Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt hogy kell megoldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
2461
Az an számtani sorozat esetén ismert a következő tagok összege: a3+a8=34 és a2+a11=46
Mennyi a sorozat első eleme és differenciája? Tagja-e a sorozatnak a 2012?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_3+a_8=(a_1+2d)+(a_1+7d) = 2a_1+9d = 34`
`a_2+a_11=(a_1+d)+(a_1+10d) = 2a_1+11d = 46`
Ebből a két egyenletből kijön `a_1` is meg `d` is.

`a_n = a_1+(n-1)d`
`2012=...` ha egész szám jön ki `n`-re, akkor tagja.
Módosítva: 8 éve
0