Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
392
Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 12. Ha a számjegyeket felcseréljük, akkor 18 – cal kisebb számot kapunk. Melyik ez a kétjegyű szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tízes Egyes (helyiérték) szám és x+y=12 szóval x=12-y .................... y=12-x
x .................. y...............................10x+y
y.......................x.......(megcseréljük) 10y+x

10x+y=10y+x+18
9x=9y+18
behelyetesítünk:
9*(12-y)=9y+18 ....................... -/- ................................. 9x=9*(12-x)+18
108-9y=9y+18 ............................ -/- ....................................... 9x=108-9x+18
90=18y .................................. -/- ...................................... 18x=126
5=y ........................................... -/-.................................................. x=7 Az eredeti szám a 75.
Módosítva: 3 éve
0