Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
906
Oldja meg az alábbi egyenletet a valós számok halmazán!
(2x-3)=x²
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Számolás nélkül is megmondható hogy ennek az egyenletnek nincs megoldása a valós számok halmazán mivel a diszkrimináns kisebb mint 0.

De igazolom ezt az állítást számítással is.

0-ra átrendezve: `-x^2+2x-3=0`

`x_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(-2+-sqrt(2^2-4*(-1)*(-3)))/(-2)=(-2+-sqrt(4-12))/-2=(-2+-sqrt(-8))/(-2)=color(red)(xnotinRR)` - mivel gyök alatt nem szerepelhet mínusz szám.
0