Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika pitagorasz tétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
343
Segítséget szeretnék kérni az alábbi feladatba
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.)
Tudjuk hogy a hegyesszög kisebb mint `90°` tehát biztos hogy a két arány közül a kisebb lesz a belső szög a nagyobbik a külső szög.

`(180°)/(1+5)=30°`

Belső szög: `1 * 30°=color(red)(30°)`
Külső szög: `5 * 30° = color(red)(150°)`

2.)
A háromszög belső szögeinek össze `180°` ebből már tudjuk hogy az egyik belső szög `30°` tehát a belső szögek összege márcsak `150°` lehet. Ezáltal a másik két belső szögek értéke: `(180°-30°)/(13+17)=5°`

Egyik szög: `13 * 5=color(red)(65°)`
Másik szög: `17 * 5=color(red)(85°)`


Egyik szög külső szöge: `180-65=color(red)(115°)`
Másik szög külső szöge: `180-85=color(red)(95°)`
1