Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladatok

171
1. Tegyük fel, hogy egy 2 dl-es bögrébe két kockacukrot dobunk, majd teljesen feltöltjük teával! Egy fél kilós dobozban 250 db kockacukor van. A szacharóz molekulatömege: 342 Da. (A) Mennyi a cukor koncentrációja a teában? (B) A jól ismert aszpartám édesítőszer az aszpartil-fenilalanin dipeptid metilészter származéka. Rajzolja fel a dipeptidet! (C) Az aszpartám tömegegységre számolva 180-szor édesebb a cukornál. Hány mM a koncentrációja abban a teában, amely ugyanolyan édes, mint a fenti cukros tea? (Az aszpartám molekulatömege: 294 Da.)
2.Határozza meg, hogy hány gramm glükóz nyerhető 90 g tiszta cellulóz savas hidrolízisével! A hidrolizátum térfogata 926 cm3. Az alábbi reakcióegyenlet alapján hány gramm réz(I)-oxidot választ ki a Fehling-reagensből a kapott oldat 5 cm3-re?
Q-CHO+2 Cu 2+ +4OH-->Q-COOH+Cu2O+2H2O cellulóz: (C6H10O5)n

3.2000 kJ energia fedezi egy ember napi energiaszükségletét. Hány gramm keményítőt kellene naponta elfogyasztani, ha tiszta keményítőből kellene fedezni az energiaszükségletet? Hány gramm kenyérre lenne szükség, ha a kenyér 53 tömeg%-a keményítő? Hány gramm burgonyára lenne szükség, ha a burgonya 20 tömeg%-a keményítő?
4. 40 g etilalkoholt és 70 g metanolt elegyítünk. Hány m/m%-os az elegy a két alkoholra nézve? Hány mol etanol van az elegyben?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
kétlem, hogy bármit is foglalkoztál volna a feladatokkal. Akinek az 1 es és 2 es nehézségű feladatot odaadják, annak kötelessége megoldani a 3. és 4. es feladatot csukott szemmel, hátratett kézzel.
-2