Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora az oldat pH-ja, ha egy 500,0 cm3 térfogatú lombikba összemérünk 45,51 cm3 térfogatú, 0,5744 mol/dm3 koncentrációjú salétromsav (HNO3), és 31,54 cm3 térfogatú, 0,4497 mol/dm3?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
553
Mekkora az oldat pH-ja, ha egy 500,0 cm3 térfogatú lombikba összemérünk 45,51 cm3 térfogatú, 0,5744 mol/dm3 koncentrációjú salétromsav (HNO3), és 31,54 cm3 térfogatú, 0,4497 mol/dm3 koncentrációjú kálium-hidroxid (Ba(OH)2) oldatot, majd a hőmérséklet visszaállása
után a lombikot feltöltjük?

Válasz: 11,65
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`Ba(OH)_2` + 2 `HNO_3` = `Ba(NO_3)_2` + 2 `H_2O`

Az 1. oldatban van `45.51*0.5744` = 26,14 mmol `H^+`

A 2. oldatban van `2*31.54*0.4497` = 28,37 mmol `OH^-`

A hidrogénion kevesebb, el fog fogyni, marad `28.37-26.14` = 2,23 mmol `OH^-`

1 `dm^3` oldatban van a kétszerese, 4,46 mmol.

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(4.46*10^(-3))` = 2,65

pH = 14-pOH = 14-2,65 = 11,35 (szerintem).
Módosítva: 3 éve
1