Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia pH számolás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
535
Számolja ki a pH-t a következő esetekben!
0,100 mol/dm3
koncentrációjú HCl-oldatot titrálunk 0,200 mol/dm3
koncentrációjú
NaOH-oldattal. Írja fel a HCl és a NaOH közötti reakció egyenletét! A reakció
sztöchiometriáját, a pH-t meghatározó anyagfajtát és a hígulást figyelembe véve
számítsa ki a pH-t...
 a titrálás megkezdése előtt,
 50 %-os titráltságnál,
 az ekvivalenciapontban,
 150 %-os titráltságnál.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`NaOH` + `HCl` = `NaCl` + `H_2O`

a, A titrálás előtt a HCl-oldat pH-ja (mivel 0,1 `(mol)/(dm^3)`-es) `ul("1")`.

b, 50 %-os titráltságnál a titrálás felénél tartunk. Ha konkrét példával vezeted le, jobban látod.

Legyen 20 `cm^3` a kiindulási HCl-oldat mennyisége (amit titrálunk).

20 `cm^3` HCl-oldatban van `20*0.1` = 2 mmol HCl. A reakcióegyenlet szerint ugyanennyi mmol NaOH-val reagál (az ekvivalenciapontban, ahol a pH=7).

Ha 0,2 mol NaOH van 1 `dm^3` oldatban, akkor

2 mmol NaOH van `2/0.2` = 10 `cm^3` NaOH-oldatban (ez lesz az ekvivalenciapont).

Az 50 %-os titráltság azt jelenti, hogy csak feleannyi NaOH-oldatot adtunk az oldathoz (5 `cm^3`-t).

5 `cm^3` NaOH-oldatban van van 1 mmol NaOH, ez elfogyaszt 1 mmol hidrogéniont, a rendszerben marad 2-1 = 1 mmol hidrogénion.

25 `cm^3` oldatban van 1 mmol `H^+`

1000 `cm^3` oldatban van `1/25` = 0,04 mol `H^+`

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(0.04)` = `ul("1,4")`

c, Az ekvivalenciapontot már néztük, `ul("pH = 7")`.

d, 150 %-os titráltság:

5 `cm^3` fogyás volt az 50 %-os titráltság, akkor 15 `cm^3` NaOH-fogyás lesz a 150 %-os titráltság.

15+20 = 35 `cm^3` az oldat térfogata, `15*0.2` = 3 mmol NaOH-ból 2 mmol már elfogyott a HCl-ra, maradt 1 mmol.

35 `cm^3` oldatban van 1 mmol `OH^-`

1000 `cm^3` oldatban van `1/35` = 0,0286 mol `OH^-`

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(0.0286)` = 1,54

pH = 14-pH = 14-1,54 = `ul("12,46")`.
0