Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
797
Megmértük a lakás egyik szobájának a hosszát: 435 cm, és a szélességét: 405 cm. Hány m² lehet a szoba alapterülete, ha
a) a méréshez mérőszalagot használtunk, így a hosszmérésnél +/- 2 cm körüli hibát követhetünk el?
b) a méréshez iskolai vonalzót használtunk (30cm - es hosszúságú), így a mérésnél +/- 5 cm hibát követhetünk el?

Ennek a feladatnak a megoldására lenne szükségem. Előre is köszönöm! ❤️
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matematika, számok, házi feladat, SOS, 9.osztály
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Terület számításánál a hosszúságot és szélességet szorozzuk össze: a·b=T
a=435 cm
b=405 cm

Mivel m²-ben kérik, így szerintem célszerű az elején átváltani méterbe:
a=4,35 m
b=4,05 m

a) mérőszalag:
ha mindkettőnél -2 cm hiba történt:
4,33·4,03=17,4499 m²
ha mindkettő 2 cm-el több lett:
4,37·4,07=17,7859 m²
Így az alapterület 17,4499 m² és 17,7859 m² közé esik.

b) vonalzó:
ha mindkettőnél -5 cm hiba történt:
4,3·4=17,2 m²
ha mindkettő 5 cm-el több lett:
4,4·4,1=18,04 m²
Így az alapterület 17,2 m² és 18,04 m² közé esik.
1