Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1274
Egy számtani sorozat első tagja -7, a differenciája 3. Adjuk meg a sorozat következő tagjait:
a11
a56
a237
a2010
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az első tag `a_1`, a második `a_1+d`, a harmadik `a_1+2d`, ... az n-edik `a_1+(n-1)d`. Jelen esetben `a_1=-7` és `d=3`. Innen már csak be kell helyettesíteni:

`a_11 = a_1+10d = -7+10*3 = 23`
`a_56 = a_1+55d = -7+55*3 = 158`
`a_237 = a_1+236d = -7+236*3 = 701`
`a_2010 = a_1+2009d = -7+2009*3 = 6020`
0