Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S. O. S.

Főoldal » Középiskola » Matematika
857
Egy sorozat első tagja -3, ötödik tagja -48. Mennyi a kvóciense? Mennyi az első 8 tag összege? Tagja-e a sorozatnak a 100?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nem mondtad, hogy milyen sorozat, de a kvóciens szót használtad, így felteszem, hogy mértani. Az első tag `a_1`, a második `a_1 q`, a harmadik `a_1 q^2`, ..., az n-edik `a_1 q^(n-1)`.

Tehát az ötödik tag `a_1 q^4=-3*q^4=-48`, ebből pedig `q^4=(-48)/(-3)=16`. Vagyis két ilyen sorozat is van, az egyiknek a kvóciense `2` (tagjai: -3; -6; -12; -24; -48; -96; ...), a másiknak pedig `-2` (tagjai: -3; 6; -12; 24; -48; 96; ...).

Az első nyolc tag összege `S_8=a_1*(q^8-1)/(q-1)`. Ha behelyettesíted a számokat, akkor azt kapod, hogy a pozitív kvóciensű sorozatra ez -765, a negatív kvóciensűre pedig 255.

Bár a tagok felsorolásából már látszik, hogy egyik sorozatnak sem tagja a 100, azért indokoljuk meg általánosan is. Ha a sorozat k-adik tagja lenne a 100, akkor teljesülne a `100=-3*q^(k-1)` egyenlőség. Innen `q^(k-1)=-100/3`. Viszont ilyen pozitív egész k szám nincs: sem a 2-nek, sem pedig a -2-nek nem hatványa `-100/3`.
0