Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
534
Adva van négy darab egybevágó négyzetes oszlop, amelyek élhosszairól tudjuk, hogy: a = 2 cm és b = 4 cm. Ezeket a testeket

Összeragasztottuk, az ábrán látható módon:

(A rajz csak vázlatos jellegű, nem pontos méretű!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Mi a feladat?
Nagy valószínűséggel a keletkező test felszínére és térfogatára kérdeznek.
Az össztérfogat ez esetben a négy darab négyzetes oszlop térfogatának az összege: `V=4*a^2*m=4*2^2*4=64` `cm^3`, ahol `a=2` `cm` és `m=4` `cm`. Egy ilyen illesztés nem változtat a kiinduló testek térfogatán.
Ugyanez a keletkező test felszínére nem mondható el. A négy négyzetes oszlop felszínéből le kell vonni az érintkezési felületeket. Összesen három négyzet pár területe jön számításba: `3*2*a^2`. Tehát `F=4*(2*a^2+4*a*m)-6*a^2=2*(a^2+2*a*m)=2*(2^2+2*2*4)=40` `cm^2`.

Módosítva: 3 éve
0