Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Összetett mozgások

Főoldal » Középiskola » Fizika
1198
Egy 60 m/s sebességgel függőlegesen felfelé fellőtt lövedék milyen magasan van és mennyi utat tett meg a kilövéstől számított 2., 4., 6., 8., 10. és 12. másodperc végén? Készítsük el a megtett út-idő, elmozdulás-idő, sebesség-idő és gyorsulás-idő grafikonokat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Olyan, mintha felfelé menne állandó 60 m/s sebességgel, plusz lefelé esne szabadeséssel.
`v_0 = 60 m/s`
`v(t) = v_0 - g·t`
`s(t) = v_0·t - 1/2·g·t^2`
Ezeket számold ki t=2, 4, 6, 8, 10 és 12 értékekkel.

A gyorsulás-idő egyszerű, végig `g` a gyorsulás, szóval egy vízszintes vonal lesz.

A sebesség-idő grafikonhoz a `v(t)` értékeket kell ábrázolni az y tengelyen, az időt az x tengelyen. Ez az idő második felében negatív lesz, ami azt jelenti, hogy lefelé megy a lövedék.

Az elmozdulás-idő grafikonhoz az `s(t)` értékei kellenek ugyanígy. Ha jól csinálod, ez valami ilyesmi lesz: http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+60%C2%B7t+-+1%2F2%C2%B710%C2%B7t%5E2+from+t%3D0+to+12

A megtett út kicsit bonyolultabb. Amíg felfelé megy a lövedék, addig ugyanaz, mint az elmozdulás-idő. Utána viszont nem fordul lefelé, mint az elmozdulás, hanem megy tovább felfelé. Amennyivel lejjebb kerül az elmozdulás a tetejéhez képest, azt add hozzá a tetejéhez.
Vagyis a legvégén, amikor az elmozdulás megint 0 (leért alulra), akkor a megtett út pont a duplája lesz annak, amilyen magasra feljutott a lövedék.
1