Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek háziba kellene segítség

Főoldal » Általános iskola » Matematika
414
Két szám aránya 12:17
A nagyobb szám 125 tel több mint a kisebb szám, melyik ez a két szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
Nagyobb szám: 17x
Kisebb szám: 12x
Mivel az egyik nagyobb, így úg tudjuk egyenlővé tenni a két oldalt, ha a másikhoz hozzáadunk annyit, amennyivel több:
12x+125

Így a kettő egyenlő és felírható egyenletként:
17x=12x+125 /-12x
5x=125 /:5
x=25

Ha behelyettesítünk az elején felírtakba:
Nagyobb szám: 17x=17*25=425
Kisebb szám: 12x=12*25=300

Ellenőrizni úgy tudod, ha visszahelyettesíted a feladat szövegébe:
A két eredmény arány 300:425, amit ha egyszerűsítünk 25-tek megkapjuk a 12:17-et.
425-300=125 így az is igaz, hogy a nagyobb 125-tel több, tehát a megoldás helyes.
0