Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
416
Mindig bajba vagyok az ilyen egyenletekkel.
Nem tudom miért,de nem megy

Az eggyes feladatot kéne megoldani
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#KÉRLEK, #matematika, #segits, #kérleksegíts, #egyenletek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az ilyen feladatoknál a legfontosabb a műveleti sorrend, tehát hogy először a zárójelet / hatványozást, utána a szorzást / osztást és csak utána végezzük el az összeadást / kivonást. Ha ezt megjegyzed, már sokkal jobban fognak menni az ilyen feladatok :) !
Emellett mindenképp tanuld meg a hatványazonosságokat is, később jól jönnek majd!

A megoldások:

a) (2x-3)2 - (2x-1)*(2x+2) = -2
4x2-12x+9-4x2-4x+2x+2 = -2
-14x+11 = -2 => 14x = 13 => x = 13/14

b) ( 2 x-1)*( 2 x+1)-12x = 2*(x-3)2 +5
2x2-1-12x = 2*(x2-6x+9)+5
2x2-1-12x = 2x2-12x+18+5
-1 = 23
Az állítás hamis ebben a feladatban.

c) (x+3)*(2x-5)-(7-2x)*(3-x) = 12x-16
2x2-5x+6x-15-21+7x+6x-2x2 = 12x -16
14x-36 = 12x -16
2x = 20
x = 10

d) (x+2)*(x2-2x+4)-(x-1)3 = 3*(x-2)2-1
x3-2x2+4x+2x2-4x+8-x3+3x2-3x+1 = 3x2-12x+12-1
9-3x = -12x+11
9x = 2
x = 2/9

Mivel csak ezek voltak bejelölve ezeket oldottam meg, ha a többiben is kell segítség nyugodtan írj :) !
1